Stel, je staat open voor een nieuwe uitdaging. Op LinkedIn valt je oog op een post van een organisatie met een mogelijk interessante vacature. Even later zie je dat een oud studiegenoot, die bij dat bedrijf blijkt te werken, dezelfde vacature aanprijst op LinkedIn. Welk bericht gaat het meeste effect op je hebben? Hoogstwaarschijnlijk het laatste. Dat is de kracht van employee advocacy.
Wat is employee advocacy ook alweer precies?
Employee advocacy is het faciliteren, activeren en motiveren van je medewerkers om relevante content te delen binnen hun eigen sociale netwerken. Kortom, het promoten van je organisatie door je medewerkers. Op een manier die ze zelf prettig vinden.
Employee advocacy is niet nieuw. In tegendeel. Maar door de opkomst van online, en met name social media, zijn de kansen enorm toegenomen. Het is inmiddels uitgegroeid tot een strategisch recruitment marketing- en arbeidsmarktcommunicatie instrument. Het is immers veel sterker en geloofwaardiger om jouw eigen medewerkers te laten vertellen wat bijvoorbeeld een functie inhoudt of hoe leuk jouw werkgever is om voor te werken, dan dat je dat als bedrijf zelf doet.
Mocht je nou nog niet helemaal overtuigd zijn van het concept employee advocacy, lees dan even verder. We hebben de vijf redenen om te investeren in employee advocacy voor je op een rijtje gezet:
#1 Het is de meest krachtige manier om het bereik van je werkgeversmerk te vergroten
Gemiddeld heeft een medewerker ruim 800 social media connecties. Dit lijkt misschien niet veel, vergeleken met aantal volgers van een groot bedrijf. Maar wanneer je het gecombineerde bereik van je medewerkers berekent, krijgt je een goed beeld van hoeveel mensen je kunt bereiken. Content verspreid door medewerkers via hun social kanalen heeft maar liefst 561% meer bereik dan berichten die via een bedrijf zelf worden verspreid.
#2 Content gedeeld door medewerkers krijgt 8x meer engagement
Social media gebruikers zijn 8x meer geneigd om berichten van medewerkers te liken, delen of een comment achter te laten dan content gepost door organisaties zelf. Het gaat namelijk niet in de eerste plaats om de inhoud van het bericht, maar om wie het deelt. Persoonlijke berichten worden beter gelezen en gewaardeerd dan bedrijfsberichten.
#3 Aanbevelingen van bekenden worden meer vertrouwt dan andere vormen van (recruitment) marketing
Vertrouwen speelt een cruciale rol en online recensies en aanbevelingen kunnen een organisatie maken of breken. Wanneer je organisatie of je vacatures gepromoot worden door medewerkers of ambassadeurs wordt het als betrouwbaarder ervaren. Zelfs 84% vertrouwt aanbevelingen van bekenden, vrienden en familie meer dan andere vormen van (recruitment)marketing. 69% van de sollicitanten zegt een baan niet te willen, ook al zijn ze op dit moment werkloos, als het bedrijf een slechte reputatie heeft.
#4 Sollicitanten uit het netwerk van medewerkers blijven langer in dienst en presteren beter
De kwaliteit van sollicitanten uit het netwerk van medewerkers, referral kandidaten genoemd, is hoger dan van de overige sollicitanten. Van de referral kandidaten in procedure wordt 1 op de 3 aangenomen. Het gemiddelde over alle bronnen is 1 op de 18. Vacatures worden met referral kandidaten ook sneller ingevuld, in gemiddeld 29 dagen ten opzichte van 45 dagen voor kandidaten via career sites. Medewerkers die via een aanbeveling binnenkomen presteren beter en passen beter bij de cultuur van de organisatie.
#5 Last but not least: het vergroot de betrokkenheid van je medewerkers
Medewerkers die sociaal betrokken zijn bij de organisatie, zullen langer bij de organisatie blijven, zich optimistisch voelen over de toekomst van het bedrijf en geloven dat het bedrijf aantrekkelijker is. Dale Carnegie ontdekte dat bedrijven met betrokken werknemers 202% beter presteren dan andere bedrijven. Daarnaast is het voor je medewerkers een manier om hun autoriteit te vergroten; ze laten zien welke kennis ze in huis hebben. Dat straalt af op de organisatie en heeft een aantrekkende werking op (potentiële) sollicitanten.