Krapte op de arbeidsmarkt neemt dit jaar nog niet af

De krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt neemt dit jaar nog niet af. Dat signaleert UWV. Bijna de helft van de vacatures (45%) is volgens werkgevers moeilijk te vervullen.

UWV heeft een lijst van beroepen gepubliceerd waar een groot tekort aan personeel heerst. Vorig jaar stelde het UWV nog maar 80 beroepen vast die kampten met een personeelstekort. Dit jaar zijn het er maar liefst 140. Aan beroepen als metselaars, elektriciens, programmeurs, verzorgers, wijkverpleegkundigen, koks, vrachtwagenchauffeurs en leraren in exacte vakken is nog steeds een tekort. Maar ook recruiters komen voor op deze lijst.

Eerder liet het CBS al weten dat in het tweede kwartaal van 2019 het aantal openstaande vacatures met 6 duizend was gestegen tot 284 duizend. Volgens het CBS neemt neemt het aantal openstaande vacatures al zes jaar lang elk kwartaal toe. Er zijn nu ruim driemaal zo veel vacatures als op het dieptepunt in 2013.

Een kwart van de bedrijven ondervindt hierdoor zelfs belemmeringen bij het uitoefenen van de bedrijfsactiviteiten. Aan het begin van het derde kwartaal van 2019 maken ondernemers in de zakelijke dienstverlening hier het meest melding van.

Bron: CBS

Opvallend is dat het voor steeds meer beroepen waar nauwelijks opleidingseisen voor zijn, moeilijk is om aan personeel te komen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om assemblagemedewerkers, verkeersregelaars en schoonmakers. Werkgevers worden creatiever in hun zoektocht naar nieuwe medewerkers. Door de toenemende concurrentie op de arbeidsmarkt is doelgroep- en arbeidsmarktkennis essentieel voor het succesvol werven van schaars talent.

Ook moeite met de werving van nieuwe medewerkers?

Wervingskracht help je graag. We komen graag een keer geheel vrijblijvend bij je langs om te sparren over verbeteringen.