Personeelsverloop terugdringen: zo pak je het aan

Bijna iedere werkgever in Nederland houdt zich bezig met de uitdaging: hoe behoud ik mijn medewerkers en hoe weet ik nieuwe aan me te binden? Elke medewerker die niet vervangen hoeft te worden is weer een vacature minder. Maar hoe behoud je je medewerkers (langer)? En hoe kun je ongewenst verloop terugdringen?

Personeelsverloop in Nederland

Laten we beginnen met de vraag hoe het staat met het verloop onder medewerkers in Nederland. Maar liefst 1 op de 3 medewerkers die de organisatie verlaat, geeft aan dat hun werkgever hen had kunnen behouden. Dit blijkt uit onderzoek van Integron. Verder blijkt dat in Nederland:

  • 26% van de medewerkers de afgelopen twaalf maanden heeft gesolliciteerd;
  • één op de vijf medewerkers ook van plan is om dit de komende periode te gaan doen;
  • slechts 9% van de medewerkers hun vorige werkgever aanbeveelt (en dus nog maar ambassadeur is).

Kortom: er valt hier nog veel winst in te behalen.

Model Wervingskracht

Hoe kun je ongewenst verloop terugdringen?

Je kunt aan de slag met het verbeteren van je arbeidsvoorwaarden, met leiderschap in je organisatie, je cultuur, de ontwikkelingsmogelijkheden, de balans tussen werk en privé, werkdruk, etc. Maar waar begin je? En welke verbeteringen hebben de meeste impact? Helaas is er geen one-size-fits-all oplossing.

Vraag het je medewerkers

Want alleen door het je eigen medewerkers te vragen kom je er achter wat er echt speelt. Wat jouw medewerkers nodig hebben. Ga met ze in gesprek, organiseer focusgroep sessies of doe een exit analyse.

Een ander effectief en betrouwbaar middel, waarmee je in korte tijd een goed beeld krijgt van wat er speelt, is een korte online survey onder je medewerkers. Zo krijg je inzicht in waar de meeste winst te behalen valt en ben je daarnaast in staat om toekomstige interventies goed te onderbouwen met data. En kun je de resultaten per doelgroep, bedrijfsonderdeel, locatie, etc. in kaart brengen. Want dat daar significante verschillen zitten, is zeker.

Feedback ophalen bij je medewerkers

Waar staat jouw organisatie?

Weet jij je medewerkers aan je te binden? En als ze vertrekken, wat hun beweegredenen zijn? En wat je had kunnen doen om ze te behouden? Kun je wel wat hulp gebruiken bij het inzichtelijk maken, meten of verbeteren ervan? Wervingskracht helpt je graag!