Recruitment maturity: hoe volwassen is recruitment binnen jouw organisatie?

Hoe volwassen jouw recruitment is, bepaalt in hoeverre je in staat bent om je wervingsdoelstellingen te behalen. En bij kunt dragen aan de doelstellingen van je organisatie. Niet zomaar je vacatures te vervullen, maar met de beste mensen voor jouw organisatie. Die gaan floreren.

Worstel je met vragen als: hoe doet onze recruitmentafdeling het ten opzichte van de markt? Hoe breng ik mijn recruitment naar een hoger niveau? En aan welke knoppen moet of kan ik draaien? Het in kaart brengen van je recruitment maturity geeft je die antwoorden!

Wat is recruitment maturity?

Recruitment maturity is het volwassenheidsniveau van jouw recruitment organisatie. Dus hoe volwassen recruitment in jouw organisatie is. Het maakt daarbij niet uit of je een hele recruitment afdeling hebt of dat er maar één iemand in jouw organisatie zich bezighoudt met recruitment.

Het is een instrument om je recruitment te verbeteren en naar een hoger plan te tillen. Het helpt je het verbeterpotentieel te identificeren. Het legt duidelijk bloot wat de sterke en te ontwikkelen onderdelen zijn van alles wat met recruitment te maken heeft. Van je arbeidsmarktbenadering, recruitment dienstverlening, data, technologie, proces tot het niveau van je recruitment (professionals).

Het meten van recruitment maturity is een instrument om je recruitment te verbeteren.

 

Wat een organisatie nodig heeft, hangt af van de fase waarin de organisatie, team en recruitment/HR zich bevindt.

Welke maturity levels zijn er?

Grondlegger van het maturity model, Josh Bersin, heeft op basis van jarenlang internationaal onderzoek 4 levels geïdentificeerd. Wij hebben dit doorvertaald naar de Nederlandse markt en onderscheiden vier levels: reactief & transactioneel, operationeel & gestandaardiseerd, proactief & professioneel en strategisch.

Volgens Bersin bevindt 14% van de organisaties zich in level 1, 31% in level 2, 29% in level 3 en 26% in level 4.

Wat levert het verhogen van je maturity level je op?

Het werken aan je recruitment maturity loont en levert zowel recruitment als de organisatie een hoop op.

Als we level 1 afzetten tegen level 4 dan heeft je organisatie twee keer meer kans om financiële doelstellingen te halen, bijna twee en een half keer meer kans om efficiency te verbeteren, is je organisatie drie keer beter in staat om om te gaan met verandering en is er 2,4 keer meer kans om te innoveren.

Recruitment maturity level 1 vs. level 4

Wat het recruitment oplevert

Uit onderzoek blijkt dat organisaties met een vakvolwassen recruitment(afdeling) 2,6 keer meer kans heeft om betere recruitment prestaties neer te zetten. Dat wil jij toch ook? Het maakt je werk leuker, inhoudelijk interessanter, je hiring managers zijn meer tevreden en je bent (nog) meer toegevoegde waarde voor je organisatie.

Benieuwd waar jouw recruitment staat?

We brengen het met een scan voor je in kaart. Zodat je precies weet waar je moet beginnen en aan welke knoppen je moet draaien om je recruitment naar een hoger plan te brengen. Passend en helemaal op maat voor jouw organisatie en jouw wervingsdoelstellingen.

Dit artikel is geplaatst op Werf&, vaksite voor Recruitment & Arbeidsmarktcommunicatie: https://www.werf-en.nl/recruitment-maturity-in-kaart-brengen/