Wat is nou precies het verschil tussen Employee Experience en HR?

Employee experience, is dat niet hetzelfde als Human Resources (HR)? Nee, dat is het niet. Daar waar employee experience gaat over de beleving van je medewerkers, gaat HR over het personeelsbeleid en -management van een organisatie. De belangstelling voor employee experience groeit snel in aandacht. Het gedachtegoed, de aanpak en resultaten slaan goed aan bij organisaties die de strijd om de beste kandidaten op de arbeidsmarkt willen winnen, hun medewerkers willen behouden en tegelijkertijd hun bedrijfsresultaten willen verbeteren.

Employee Experience onderscheidt zich van traditioneel HR op de volgende kenmerken:

  • Medewerkers staan op de eerste plaats in de organisatie (niet de stakeholders of de klant).
  • Het heeft een holistische en inclusieve kijk op medewerkers (medewerkers zijn mensen met een leven, ook buiten kantoortijden).
  • Er wordt actief gezocht naar input van medewerkers (wat leeft en speelt er)?
  • Medewerkers worden betrokken in de oplossingen en verbeteringen in de organisatie.
  • De organisatie, dus ook HR, is datagedreven.
  • De medewerkersreis (employee journey) – van werving tot vertrek – wordt (doorlopend) geoptimaliseerd o.b.v. de (veranderende) behoeften van de medewerkers.
  • Employee Experience is geen afdeling (maar een visie op medewerkers).

 

Een optimale Employee Experience de weg is naar succesvollere organisaties

Een optimale employee experience levert een win-win op; meer werkgeluk voor je medewerkers èn een beter bedrijfsresultaat. Hogere productiviteit, meer innovatiekracht, minder verzuim en minder verloop.

Kun je wel wat hulp gebruiken?

Wil aan de slag met het terugdringen van het verloop en verzuim van je medewerkers? Het verhogen van de productiviteit en de innovatiekracht? Ga ook aan de slag met employee experience. Kun je wel wat hulp gebruiken of wil je gewoon een keer sparren? Leuk! We horen het graag.